Петр Трофимович писал(а):
Никто из критиков, никогда не отрицал, что в сам момент нашествия были убиты многие попы и монахи. были уничтожены церкви и монастыри, но потом отчего-то захватчики кое с кем сдружились. именно об этом обычно и говорится, так что стрела попала мимо.
Не "сдружились". Всё это продолжилось и позднее. Практически все нападения татаро-монгол уже после нашествия Батыя, в период ига сопровождались убийствами священников и разграблением церквей:
Цитата:
1281 г.
Татарове же испустошиша и городы, и волости, и села, и погосты, и манастыри, и церкви пограбиша, иконы и кресты честныа, и сосуды священныа служебныа, и пелены, и книги, и всяко узорочие пограбиша, и у всехъ церквеи двери высекоша, и мнишьскому чину поругашася погании; якоже рече пророкъ: Боже, приидоша языци въ достоание Твое, оскверниша церкви святыа Твоя. Около Ростова и около Тфери пусто сътвориша и до Торжьку, множьство безчислено христианъ полониша, по селомъ скотъ и кони и жита пограбиша, высекающе двери у хоромовъ; и бяше великъ страхъ и трепетъ на христианскомъ роде, черници и попадьи осквернены, и много душь отъ мраза изомроша, а иныхъ оружиемъ изсекоша.
Симеоновская летопись
1293 г.
Въ лето 6801 бысть въ Русскои земли Дюденева рать на великаго князя Дмитрея Александровичя, и взяша столныи градъ славныи Володимерь и Суждаль, и Муромъ, Юрьевъ, Переяславль, Коломну, Москву, Можаескъ, Волокъ, Дмитровъ, Углече поле, а всехъ городовъ взяша Татарове 14… Пришедше въ Суждаль, и градъ весь взяша, такоже и Володимерь взяша и церкви пограбиша, и дно чюдное медяное выдраша, и книги, и иконы, и кресты честныя, и сосуды священныя, и всякое узорочие пограбиша, а села и волости, и погосты, и монастыри повоеваша, и мнишьскому чину поругашася, попадья жены оскверниша.
1300 г.
Того жъ лета . Митрополитъ Максимъ . не терпя Татарьско насилья . оставя митрополью и збежа ис Киева . и весь Киевъ розбежалъся . а митрополитъ иде ко Бряньску . и оттоле иде в Суждальскую землю . и со всемъ своимъ житьемъ.
Лаврентьевская летопись
1382 г.
Они же <москвичи>, емше сему веры и отверзъше врата, выидоша преже со княземъ лучьшии люди с дары многыми, а по нихъ чинъ священничьскы. И тако погании преже убиша князя Остея таино, а потомъ приидоша ко вратомъ града и начаша вся безъ милости сечи, священниковъ и прочихъ хрестьянъ, и святыя иконы потопташа, и тако въ все врата въ градъ внидоша, а инии по лествицамъ, и тако въскоре градъ взяша, а хрестьяне вся изсекоша, множество бо ихъ, и всемъ оканнымъ плеча измолкоша, секуще. И тако разграбиша вси церкви, а хрестьянъ прибегшихъ изсекоша въ нихъ; такоже вся казны княжьския взяша, и всехъ людеи, иже бяху со многыхъ земль сбеглися, то все взяша… Посемъ же прииде князь велики и князь Володимеръ на Москву и видеша градъ пожьженъ, а церкви разорены, а трупиа мертвыхъ многа суща вельми, и многы слезы излияша, и повелеша телеса мертвыхъ погребати, и даваша отъ 80 мертвецовъ по рублю, и выиде того 300 рублевъ.
Ермолинская летопись
1439 г.
Егда по нашим християнским грехом приходил к Москве безбожный царь Махмет и коликое сам у града у Москвы стоял, а воя по земли роспустил… И в том коликое крови християнские пролилося, или коликое множество християнства в полон в поганство пошло, и коликое святых божиих церквей разрушилося, и коликое черноризиць осквернено и девиць растленено.
Послание собора русской митрополии Дмитрию Шемяке
Что же касается некоторой веротерпимости монгол, то это имело место даже после принятия ими ислама, ордынские ханы не предпринимали каких-либо попыток обращения в свою веру подвластных им народов (если не считать обращения в ислам населения собственно Орды) и к различным вероисповеданиям относились достаточно нейтрально. К примеру, католики весьма хорошо чувствовали себя в Орде:
http://aquilaaquilonis.livejournal.com/172365.html Так что нельзя говорить о каких-либо привилегиях для Православной Церкви.